Pred hepatitídou alias tichým zabijakom ochráni prevencia

06.11.2007 Celý región

Prešov 5. novembra 2007: Prevencia proti vysoko rizikovému vírusovému ochoreniu pečene je pre klientov zdravotnej poisťovne DÔVERA od júna dostupnejšia a lacnejšia.
Zdravotná poisťovňa DÔVERA totiž prispieva svojim poistencom nad 18 rokov na polovicu aktuálnej ceny kombinovanej vakcíny proti hepatitíde typu A aj B. Doteraz využilo túto službu 712 poistencov, ktorým uhradila zdravotná poisťovňa DÔVERA vyše 1,5 milióna Sk. V Prešove zatiaľ prejavilo záujem o preplatenie polovice sumy za vakcínu 30 poistenci. Je to veľmi nízky počet hlavne vzhľadom na to, že v blízkom okrese Snina bol za rok 2006 zaznamenaný tretí najvyšší výskyt hepatitídy B na Slovensku. V Prešovskom kraji celkovo prejavilo záujem o preplatenie polovice sumy za vakcínu 38 poistencov.

Hepatitída, vírusové ochorenie pečene, vyvoláva jej zápal a poškodzuje ju. Najrozšírenejšími sú hepatitída A, B a C. Proti prvým dvom sa dá účinne brániť očkovaním. „Zatiaľ čo hepatitída A chorého načas vyradí z aktívneho života, hepatitída B život človeka reálne ohrozuje pre nevyspytateľnosť svojho priebehu, “ opisuje hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre hepatológiu profesor Štefan Hrušovský. Medzi ohrozených patria jednotlivci s vysokým rizikom ako sexuálna promiskuita, intravenózne užívanie drog či styk s ľudskou krvou. Ale aj ich rodinní príslušníci, blízki, kolegovia a v konečnom dôsledku všetci. Stačí zjesť zle umyté ovocie, napiť sa kontaminovanej vody alebo si v nej zaplávať. Nakaziť sa možno i dotykom, a to aj vtedy, ak sa infikovaný iba dotkol vodovodného kohútika na verejných toaletách či kľučky na dverách. Na Slovensku sa celoplošne očkujú len vybrané skupiny obyvateľstva.

„Najdôležitejšia je prevencia a zdravotná poisťovňa DÔVERA nechce o nej iba hovoriť. Rozhodli sme sa niečo reálne pre našich poistencov urobiť - sprístupniť a zlacniť im prevenciu pred touto nebezpečnou chorobou, “ uviedla riaditeľka úseku zdravotných činností zdravotnej poisťovne DÔVERA MUDr. Etela Janeková. Poisťovňa prepláca svojim poistencom nad 18 rokov polovicu ceny kombinovanej vakcíny proti hepatitíde A i B.

Očkovanie pozostáva z troch dávok tejto vakcíny. Podávajú sa v presne určených intervaloch - druhá dávka mesiac po prvej a tretia dávka 6 mesiacoch po druhej. Tým sa zabezpečí dlhodobá ochrana bez potreby preočkovania. Poistenci si nechajú predpísať vakcínu u všeobecného lekára, doklad o zaplatení z lekárne predložia na ktorejkoľvek pobočke zdravotnej poisťovne DÔVERA Tá im do 30 pracovných dní uhradí polovicu ceny vakcíny, najviac 2 772 Sk. Bližšie informácie sú dostupné na bezplatnej telefonickej linke 0800 150 150 alebo na internetovej stránke www.dovera.sk.
***
DÔVERA, zdravotná poisťovňa, a. s. je najväčšou súkromnou zdravotnou poisťovňou na Slovensku s takmer 770 000 poistencami. Je univerzálnym právnym nástupcom zdravotnej poisťovne SIDERIA, ktorá bola po zlúčení oboch poisťovní k 1. januáru 2007 vymazaná z obchodného registra, a teda zanikla. DÔVERA, zdravotná poisťovňa je silný, stabilný a korektný partner pre poistencov, platiteľov poistného i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti s 12-ročnou tradíciou. Veľmi dobre si uvedomuje, že jej prvoradým cieľom a poslaním je zabezpečovanie kvalitnej a efektívnej zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Preto je im k dispozícii 24 hodín denne na bezplatnom telefónnom čísle 0800 150 150. Ďalšie informácie sú záujemcom k dispozícii na internetovej stránke www.dovera.sk.

Bližšie informácie o ochorení:

Hepatitída typu A, inak aj choroba špinavých rúk, sa prenáša najmä v prostredí so zhoršenou hygienou. Nakaziť sa možno požitím zle umytého ovocia alebo zeleniny, vo verejných zariadeniach dotykom vodovodného kohútika, kľučky či plávaním v kontaminovanej vode. Hepatitída typu A je akútna choroba, nemá chronické štádium a takmer všetci infikovaní sa vyliečia v priebehu štyroch až šiestich mesiacov. V typickom prípade sa prejavuje unavenosťou, nevýkonnosťou, zvýšenou teplotou, bolesťami kĺbov, nechutenstvom, vracaním a neurčitými bolesťami brucha. Vedúcim príznakom býva žlté sfarbenie kože a očných bielkov. Ročne sa týmto ochorením infikuje na Slovensku do 700 ľudí.

Hepatitída typu B sa prenáša telesnými tekutinami a krvou infikovaného človeka. Vírus môže prežiť aj v krvi zaschnutej niekoľko týždňov. Riziko infekcie pri transfúzii krvi a krvných prípravkov sa blíži k nule, častý je však prenos pohlavným stykom, piercingom, tetovaním alebo použitím kontaminovaných ihiel a striekačiek pri užívaní drog. Riziká sú také vysoké, že odborníci na Slovensku i v zahraničí volajú po zaočkovaní celej populácie.
Najnápadnejším prejavom je žlté sfarbenie kože a bielkov. Existujú však aj formy bez žltého sfarbenia, ktoré sú nebezpečnejšie. Pacient a jeho okolie totiž chorobu spozorujú až v neskorých štádiách, keď prichádza k ohrozeniu života. Najčastejšou je akútna hepatitída, no existujú i ťažšie formy. Napríklad akútne zlyhanie pečene s vysokou úmrtnosťou, keď jedinou účinnou liečbou je urgentná transplantácia pečene. Asi u desatiny pacientov infekcia spôsobuje chronický zápal pečene, ktorý po rokoch prechádza do cirhózy pečene s možnosťou vzniku rakoviny pečene. Toto riziko hrozí aj pri zdanlivo ľahšej chronickej forme infekcie u chronického nosiča vírusu.
Závažné formy hepatitídy B si vyžadujú významné obmedzenie aktívneho života, prísnu diétu, práceneschopnosť, zložitú dlhotrvajúcu liečbu.
Mgr. Zuzana Horníková
 

Vyberte región